keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Mäkivedot 3

Mäkivedot numero kolme. Jopas venähti aikaa edellisistä; ne taisin julkasta viime kesänä. Tässä kolmannessa variaatiossa sekä vauhti että matka kasvaa loppua kohden. Tarkottaa siis käytännössä sitä, että pidempään matkaan menee saman verran aikaa, kun mitä menee niihin lyhimpiin. Tässä kopioituna vielä perusohjeet jo aikasemmista mäkiveto-ohjeista.


Tarvitaan: tarpeeks pitkä ylämäki
Harjoituksen kesto: noin 30 min
Toistot: 10
Matka: pitenee loppua kohden

Aluks tietysti pitää ottaa lämpö päälle. Siihen riittää sellanen 5-10 minuutin kevyt hölkkä. Lämmittelyn jälkeen pitäis olla sellannen tunne, että pystyy juokseen niin kovaa kun jaloista lähtee.

Vedot tehdään siten, että matka pitenee aina 2 vedon välein. Vetojen tulis kestää ajallisesti noin 12-15 sekuntia. Tähän harjotukseen tarvitaan siis sekuntikello, jotta voi seurata aikaa. Eli veto ylämäkeen ja sitten kävelypalautus alas. Alhaalla pidetään riittävä tauko, käytännössä sellanen, että hengitys on lähes tasaantunu ja on valmis uuteen vetoon. Sen jälkeen toinen samanlainen.

Kun on vedetty kaks vetoa, pidennetään matkaa noin 2 metrillä. Hyvä tapa on merkata matka ensimmäisen juoksun jälkeen jollain kepillä, jota sitten siirtää aina pari metriä eteenpäin. Huom! Tässä vaiheessa pitää kiristää juoksuvauhtia, sillä tarkotus on vetää kaikki vedot ajallisesti suunnilleen yhtä pitkinä. Taas kaks vetoa sitä mittaa ja sitten taas keppi 2 metriä kauemmaks. Näin jatketaan aina yhdeksänteen vetoon saakka. Kymmenes ja viimenen veto on sitten sellanen "kaikki mehut irti"-veto. Eli käytännössä mäkeä ylös niin täysiä ja niin pitkälle kun mitä vaan enää jaloista lähtee. Viimeisten vetojen pitäis tuntua pahalta ja mennä lähes verenmaku suussa!

Harjotuksen jälkeen palautellaan lihaksia vielä pienellä hölkällä ja ravistelulla sellanen 5-10 min.

Myös palautusjuoma tai hedelmä edistää lihasten palautumista rankan reenin jälkeen. Täydelliseen palautumiseen menee noin 3-4 päivää, mutta se ei tietenkään estä urheilemasta. Suosittelen pitään tän reenin jälkeen yhden välipäivän ja sen jälkeen alottaan treenaamisen siten, että on mahdollisimman vähän jalkojen päällä. Käsipäivät kunniaan näitten jälkeen!

Nää mäkivetoharjotukset on tosiaan sellasia kunnonkohotusjuttuja, joita ei oo hyvä tehdä montaa kertaa viikossa. Ite tein viime kesänä näitä kerran viikossa kuukauden ajan ja jo siinä ajassa sain selkeitä tuloksia aikaan. Jokasella meistä on omat tavotteet ja se tulee muistaa myös näitä tehdessä. Toisille tärkeintä on kunnon ylläpitäminen, toiset yrittää parantaa sitä.

Tässä linkkinä vielä molemmat aiemmat variaatiot, ja tosiaan näitä soveltamalla varmasti löytää sen itelle parhaan tavan. Kaikilla meillä on omat lähtökohdat alkaa tehdä näitä, joten otetaan ne myös huomioon! Jos tulee mieleen joitain kysymyksiä, voi niitä heitellä rohkeesti tähän suuntaan :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti