tiistai 1. lokakuuta 2013

About clothing stores

Oon jo pitkään miettiny kirjottavani tästä aiheesta. Usein töissä ollessani tulee mieleen aina jotain uusia pointteja ja nyt vihdoin päätin koota ne ylös. Haluan painottaa, että läheskään kaikki ei käyttäydy niin huonosti, mitä saatan ehkä jossain kohdassa korostaa. En myöskään oo mitenkään takakiree tyyppi tai täynnä tätä hommaa, vaikka siltä hieman vaikuttaiskin. Nää asiat on pyöriny mun mielessä jo pidempään, ja toivonkin saavani tätä kautta ääneni kuuluviin ja ehkä teidät ajatteleen asiaa vähän laajemmin - mahdollisesti jopa opettaan jotain.

Oon työskennellyt nyt vaatekaupassa vajaan puoli vuotta. Hakiessani paikkaa keväällä ei mulla ollu aavistustakaan, mihin kaikkeen oon nokkani pistäny. Nyt sen on varsinkin huomannu, kuinka ainoostaan harvat oikeesti tajuaa millasta vaatemyyjän työ todellisuudessa on. Huom., nimenomaan todellisuudessa.

Yleinen ajattelutapa on se, että "Oi kun ois ihanaa olla vaan vaatteiden keskellä, myymässä kassalla vaatteita." Osittain tän takia vaatekauppoihin on niin suuri tunku ja hankalaa päästä. Mutta niin. Vaatemyyjän työ on paljon muutakin kun vaan kassalla viivakoodien skannailua. Työnkuvaan kuuluu muunmuassa uuden kuorman vastaanotto ja purkaminen sekä niiden varastoon sijottaminen, jatkuva myymälän siivous, sovituskoppien kunnossapito sekä sovittajien auttaminen, myymälässä asiakkaiden palveleminen, makutuomarointi sekä vaihtoehtoisten tuotteiden löytäminen SEKÄ ehkä kaikista useimmiten huomaamatta jäävä (itsekin tajusin merkityksen vasta jälkeenpäin), täyttäminen. Jotekinhan ne hyllyt täytyy ja kaikkia kokoja on lähes poikkeuksetta saatavilla.

Oon seurannut viimesen puolen vuoden aikana tarkemmin ihmisten käyttäytymistä ostotilanteessa sekä yleistä myymäläkäyttäytymistä. Valitettavan surullista katsottavaa ajoittain. Jos jotain tippuu, se on helppo jättää lattialle "kun myyjät on kuitenkin sitä varten" tai jonkun vaatepinon voi luvalla kääntää ympäri kunhan oma koko löytyy. Sovituskoppiin voi laiskuuden iskiessä jättää ne "ei-kelpuutetut" vaatteet - varsinkin sillon, jos edellinen on tehnyt samoin. Toinen ääripää on se, että jaksetaan kyllä viedä vaatteet paikoilleen, mutta laiskuus iskee siinä vaiheessa, kun esim ne epäsopivat housut pitäis kääntää ympäri. Jättäkää sitten vaikka mielummin sinne sovituskoppiin, kun jonnekkin "vähän sinne päin". Näin työntekijän näkökulmasta voin kertoa, ettei me myyjät oikeesti olla siellä vaan sitä varten, että jos teitä nyt sattuu huvittaan jättää vaatteet levälleen, niin me tullaan perässä ja siivotaan. Tottakai se on osa meidän työnkuvaa niinkun jo mainitsin, mutta uskokaa vaan, on meillä muitakin, jopa tärkeempiä velvollisuuksia.

Harvoin sitä tulee miettineeks sen kummemmin tilannetta kassalla. Sitä, kun asiakas tuo siihen ne tuotteet, mitkä haluaa ostaa. Henkilökohtasesti mulle osa sitä ostamisesta tulevaa hyvää oloo on se, kun ostokset pakataan siististi. Kuinka paljon parempi mieli ne on kotona ottaa pois kassista, kun se on nätisti viikatut eikä vaan nopeesti kassiin rytistetyt?! Malttia kassalla ihmiset, malttia! Sitä pankkikorttia ei välttämättä tarvi laittaa sinne koneeseen jo valmiiks odottamaan - kyllä se myyjä sitten jotenkin ilmottaa, kun aika on oikea. Näin vältytte myös ylimääräseltä huomiolta, kun kortinlukukone ei ala piippaamaan asetetun aikarajoituksen takia.

Alennusmyynnit ei anna oikeutta törkeempään käytökseen myymälässä. Samoja vaatteita ne on, oli ne alennuksessa tai ei. Yhtä paljon tai vähän kiire sulla on niiden vaatteiden takasinviemisen suhteen alennusmyyntien aikaan, kun muulloinkin. Ja jos haluat kokeilla useampaa aletuotetta kerralla, näät saman verran vaivaa yhden kun kahdenkin vaatteen poisviemiseen. Just sayin'...

Kaikesta huolimatta, rakastan mun työtä. Vaikka todennäkösesti muuttuvan elämäntilanteen takia joudun vähentään huomattavasti siellä käymistä, tuun aina kaipaan takaisin. Ja heti, kun tilanne vaan sallii, aion palatakin. Sillä tiedän, että mun paikka on siellä - kassan takana, palvelemassa hymyssä suin asiakkaita. Sovituskopilla, siivoomassa asiakkaiden jälkiä. Myymälässä, siistimässä ja laittamassa tuotteita esille. Varastossa, purkamassa kuormia. Ja ennen kaikkea, siellä kaikkialla, tekemässä teidät onnellisiksi.

photos: weheartit.com

2 kommenttia:

  1. Tää oli hyvä postaus, tykkäsin :) Harvoin tämmöstä vaateputiikin myyjän mielipidettä tulee oikeestaan luettua! Tää postaus tulee luultavasti huutomerkillä mun mieleen heti kun laiskuuttani yritän jättää vaatteita sovituskoppiin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihana :) !! En muista itekkään lukeneeni ja siks aattelinkin, että tämmönen vois olla kiva. Haha, mun vihanen naama siellä takaraivossa ;)

      Poista